Roald Dahl Festival in het Forum van Groningen.

Roald Dahl Festival in het Forum van Groningen.

december 24, 2019 0 Door Uitjes in Nederland

Sinds 2016 is er elk jaar in december is het Roald Dahl Festival. Tijdens dit festival kan je diverse films van Roald Dahl bekijken én diverse bijpassende workshops doen. Dit jaar is het Roald Dahl festival van zaterdag 28 t/m maandag 30 december 2019 en zijn er drie dagen lang diverse films en shows te bekijken en leuke leerzame workshops te doen. Meer hierover lees je in deze blog.

Roald Dahl.
Roald Dahl wordt als kind van Noorse ouders geboren op 13 september 1916 geboren in Llandaff, Wales. Roald Dahl verloor op jonge leeftijd zijn zusje en vader, kreeg een ernstig auto ongeluk op jonge leeftijd, ging naar een strenge kostschool, maakte als gevechtsvliegenier een crash mee, verloor een van zijn kinderen en zijn echtgenoot lag een tijd in coma.
Hij schreef diverse succesvolle kinderboeken, waarbij fantasie, humor en griezelen centraal staan én waarbij kinderen de hoofdrol hebben en volwassenen wreed en hebberig zijn. Een aantal bekende kinderboeken zijn ook verfilmd en/of een musical van gemaakt, zoals De Grote Vriendelijke Reus, Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda.
Roald Dahl overleed op 23 november 1990 aan leukemie, maar nog steeds zijn de verhalen geschreven door Roald Dahl favoriet.
Meer informatie over wie Roald Dahl was en hoe zijn leven was, lees je op deze website.

Roald Dahl Festival.
Het eerste Roald Dahl Festival werd georganiseerd in 2016 door het Groninger Forum, naar aanleiding van de 100ste geboortedag van Roald Dahl. Sindsdien wordt er elke kerstvakantie het Roald Dahl georganiseerd door het Groninger Forum. Het Roald Dahl Festival zijn drie dagen diverse activiteiten voor iedereen die zich kind voelt, er zijn kinderfilms, je kan mee doen aan workshops, shows en er is dagelijks het Magische Fantasielab. En natuurlijk kan ook je het net geopende Groninger Forum bewonderen.
De activiteiten verschillen per dag! Bekijk daarom het programma van te voren, bestel je tickets om teleurstelling te voorkomen én maak er een leuk uitje van. Hieronder heb ik voor je alvast beschreven wat er allemaal te doen is. 

Bekijk een film, €9,- p.p. per film. 
Het forum heeft ook een nieuwe prachtig bioscoop. De boeken van Roald Dahl zijn diverse keren verfilmd, een aantal van deze films kan je bekijken in de bioscoop in het Forum.
De films die er alle drie de dagen draaien zijn: De grote boze vos, Willy op de onbekende planeet, De GVR, De kleine prins, De reuzenperzik, De beroemde bereninvasie van Sicilië, Roald Dahl’s Esio Trot, Gruwelijke Rijmen Halverwege de film is een pauze van 15 minuten.

Doe mee aan de brainbootcamp, gratis.
Op de brainbootcamp worden de hersens getraind. Er is een circuit van toestellen waar je allerlei hersentrainingen kan volgen. Brainbootcamp-master Arie Breinsma begeleid iedereen tijdens deze intensieve bootcamp.
De brainbootcamp kan je op alle drie de dagen, gratis doen, van 10.30 uur tot 17.00 uur en is te vinden op de afdeling Wonderland.

Maak een Roald Dahl Film, €6,- p.p. en alleen op zaterdag. 
Op zaterdag 28 december kan je op 4 verschillende momenten, voor €6,- per persoon in het Medialab, je eigen Roald Dahl film maken. Samen met anderen verfilm je een stukje uit een van je favoriete Roald Dahl Boek. Hierbij kan je volledig je eigen fantasie gebruiken, leer je trucs voor het maken van mooie beelden én maak je zo je eigen film. Na afloop kan je je film delen met je vrienden.  De workshop wordt gegeven door Marieke Verdijk en Lottie Herfkens van Videoprofs.

Bekijk de Tosca Menten’s Knotsknettershow, €6,- p.p.  en alleen op zaterdag.
Tosca is de schrijfster van o.a. de boeken Dumme de Mummie. Al haar verhalen verzint ze niet zelf, maar dat doen de personages in haar hoofd. Op zaterdag 28 december kan je haar ontmoeten, je door haar laten verassen, luisteren naar haar verhalen en meezingen met de liedjes. Deze show is voor €6,- per persoon te bekijken in de zaal Camera 4.

Doe mee aan de Taekwon-do workshop, gratis.
Op alle drie de dagen geeft Taekwon-Do school Sung Zang, van 13.00 uur tot 16.00 uur in de publieksruimte, gratis workshops voor kinderen, ouders en andere wezens die willen leren hoe ze al die naarlingen kunnen verslaan. De trainers van deze Koreaanse zelfverdedigingskunst leren iedereen slimme schoppen, sluwe moves en zelfs technieken om planken door midden te slaan. Denk aan een gesprongen schop tegen reuzen, een speciale stoot om te voorkomen dat heksen gaan toveren en een slag om zelfs deuren open te breken. Als je alle technieken kunt, krijg je een certificaat en ben je een echte Sterke Slimmerik met Taekwon-Do.

Maak je eigen stopmotion€6,- p.p. en alleen op zondag.
Op zondag 29 december kan je op 3 verschillende tijden, voor €6,- in het Medialab, meedoen aan de workshop Super Slimmerik Stopmotion. In 1,5 uur bedenk je een eigen verhaal en maak je hiervan een animatiefilmpje.

Bouw een Kosmontroniks, €6,- p.p. en alleen op zondag.
Op zondag 29 december kan je op 3 verschillende tijden, voor €6,- in het Smartlab, meedoen aan de workshop Kosmontroniks bouwen. Kosmontroniks bestaan uit plastic afvalmateriaal. Met alledaags plastic kan je tijdens deze workshop prachtige machines bouwen.

Maak je eigen codetaal€6,- p.p. en alleen op maandag. 
Op maandag 30 december, kan je op 3 verschillende tijden, voor €6.- in het Medialab, meedoen aan de workshop Codetaal. Tijdens deze workshop leer je waarom er geheimschrift bestaat, bedenk je je eigen codetaal en ga je een geheime brief schrijven.

Bekijk de goochelverhalenshow, €6,- of €9.- p.p. en alleen op maandag.
Hilbert Geerling is Nederlands kampioen Goochelen en komt verhalen vertellen vol humor en toverpret. Ben je benieuwd hoe de trucjes in de goochelshow werken, koop dan de Magisch Goochel ticket en doe mee met de goochelworkshop.

Ronald Dahl Magisch Fantasielab, €9,- p.p. inclusief 1x naar de film. 
Op alle drie de dagen kan je van 11.00 uur tot 17.00 uur terecht bij het Roald Dahl Magisch Fantasielab. Hier kan je je eigen snoepje, animatiefilm, fantasielandschap of droompot maken. Ontdekken hoe je kan veranderen met behulp van de computer, je kan je hersenen trainen, ontdekken hoe je er uit ziet als cartoon, de baard van meneer Griezel boenen, raadsels oplossen in de mini escape room, muziek maken met melkpakken en een karakter maken voor jezelf in het verdwaalverhaal.
Je kan alleen naar het Magisch Fantasielab met een gouden combiticket. Met het gouden combi-ticket kan je naar 1 film én naar het fantasielab. Het gouden-combi ticket kan je kopen aan de balie op de Nieuwe Markt 1 in Groningen.

Voor meer informatie kan je klikken op de blauwe teksten, dit zijn de link waardoor je na er op te klikken automatisch naar de website met meer informatie gaat.

Deze website wordt op dit moment nog uitgebreid, eerder kon je blogs over uitjes lezen op Jeanetblogt.nl