Vogelkijkhut De Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl, Provincie Groningen.

Vogelkijkhut De Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl, Provincie Groningen.

juli 18, 2020 0 Door Uitjes in Nederland

Vlak tegen de grens van Duitsland, maar nog net in Nederland bij Nieuw Statenzijl, in de provincie Groningen, staat een prachtige grote vogelkijkhut genaamd de Kiekkaaste. Onder aan de dijk kan je parkeren, waardoor je via de dijk en vervolgens langs een houten vlonderpad door het riet loopt naar de prachtige vogelijkhut. In de vogelijkhut heb je een prachtig uitzicht over het water, het riet en de landerijen.

Wat is er te doen. 
Vanuit de vogelkijkhut kan je verschillende dieren op het water zien, zoals eenden, vogels, muskusrat en soms zijn er zeehonden te zien. Vergeet vooral niet een verrekijker mee te nemen zodat je alles nog beter kan zien.
Geniet van het prachtige landelijke uitzicht over land en zee. Ook om de zon zien onder te gaan is dit een prachtige plek. De Kiekkaaste is de enige Nederlandse vogelkijkhut buiten de dijken.

De vogelkijkhut is groot en is met een trap te betreden. Ben je niet in de mogelijkheid om trap te lopen, dan kan je ook beneden op de steiger genieten van het prachtige uitzicht.

De vogelkijkhut is ruim opgezet met diverse bankje, de raampjes kun je open en dicht doen waardoor je zelf kan bepalen hoeveel je ziet.

De Dollarroute, een fietsroute van ongeveer 300 kilometer door Nederland en Duitsland gaat er bij lang.
wn
Je kan er gaan vissen, er waren diverse vissers namelijk dus ik denk dat het een goede visplek is.

Vanaf de parkeerplek is het nog zo’n 950 meter lopen naar de Kiekkaaste.

Het is niet aan te raden deze plek te bezoeken met harde wind!

Picknicken.
Neem wat lekkers mee en geniet al kijkend naar de natuur. Elk moment veranderd de natuur. Een mooie film, waarvoor je niet naar de bioscoop hoeft te gaan.

Toegankelijk voor honden. 
Honden zijn niet toegestaan!

Rolstoel- en kinderwagentoegangelijkheid. 
Het vlonderpad is smal, wel toegankelijk met rolstoel/kinderwagen, maar uitwijken voor andere tegenliggers is dat niet mogelijk. Bij het tegenkomen van tegenliggers zou je dan terug moeten gaan naar waar je vandaan komt.
Daarbij is de helling omhoog naar de dijk best hoog, wat met de rolstoel pittig kan zijn.

Ik raad je aan een draagdoek/draagzak te gebruiken in plaats van een kinderwagen.
Voor een rolstoel is het mogelijk, maar wees je wel bewust van een smal pad.

Waar kan je parkeren.
Parkeren kan onder aan de dijk in de parkeervakken. Daarna is het nog ongeveer 950 meter lopen, via de dijk omhoog dan zie je in de verte wel de Kiekkaaste (die zie je aan de andere kant van de dijk nog niet) en als je de weg dan volgt spreekt het vanzelf waar je langs moet lopen.
De route vind je gemakkelijk via Google Maps.

Foto’s van ons bezoek aan de Kiekkaaste vind je op Instagram.
Meer informatie over de Kiekkaaste lees je op de website van Visit Groningen.