Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle

Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle

januari 4, 2024 0 Door Uitjes in Nederland

Het Nederlands IJsbeelden Festival is deze editie van 16 december 2023 t/m 25 feb 2024. Een winters uitje voor jong en oud tijdens de wintermaanden. In deze blog lees je meer over dit jaarlijks terugkerende evenement, waarbij elk jaar weer andere ijsbeelden te bewonderen zien.

De beste ijskunstenaars ter wereld maken van 350.000 kilo ijs en 250.000 kilo sneeuw, een magische wereld van sneeuw- en ijssculpturen tot wel 6 meter hoog. Het Nederlandse IJsbeelden Festival staat bij de IJselhallen in Zwolle.

Het Nederlands IJsbeelden Festival is geopend van 16 december 2023 t/m 25 februari 2024 van 10.00 uur tot 17.00 uur, op maandagen gesloten, m.u.v. de kerstvakantie (nieuwjaarsdag wel gesloten) en voorjaarsvakantie. Het is op dit evenement alleen mogelijk om met de pin te betalen! En in de kerstvakantie kan je geen tickets aan de kassa kopen.

Bestel je tickets online.
Om het aantal bezoekers van het IJsbeelden Festival goed te reguleren wordt er gebruik gemaakt van tijdsloten. Bij het online bestellen van de tickets bepaal je zelf de tijd (tijdslot) waarin je wilt binnenkomen. Als het tijdslot vol zit dan kunnen er niet meer bezoekers bij, het is daarom verstandig om je tickets van te voren online te boeken. Op deze manier wordt grote drukte vermeden en blijft een bezoek aan het IJsbeelden Festival veilig. Het tijdslot bepaalt alleen hoe laat je naar binnen kunt, je bepaalt zelf hoelang u verblijft in de vrieshal. Een ronde door de ijshal duurt ongeveer een halfuur. Met je ticket mag je gerust nog een keer de ijshal betreden, tussendoor kan je je even opwarmen bij de horeca met een warm drankje of hapje. Je kan zelf bepalen hoe lang je bezoek aan het Nederlands IJsbeelden Festival duurt.

Ook toegankelijk voor mensen met een beperking.
Het Nederlands IJsbeelden Festival is toegankelijk voor rolstoel-, scootmobiel- en rollatorgebruikers. Een toilet voor mindervaliden is beschikbaar.
Het laatste weekend van het IJsbeelden Festival mogen de beelden aangeraakt worden door mensen met een visuele beperking. Dit laatste weekend is tevens geopend voor de reguliere bezoekers. Het is toegestaan een (geleide,- hulp,-) hond mee te nemen naar het Nederlands IJsbeelden Festival.

Kleed je warm aan!
Brrr, het is -10 °C in de loods waar het Nederlandse IJsbeeldenfestival dit jaar plaatsvindt. Dat is nodig om de sneeuw- en ijsbeelden bevroren te houden. Deze vrieskou wordt gecreëerd met speciale chillers. De chillers worden zo afgesteld dat ze alleen actief zijn als dit nodig is. Een goed geïsoleerde loods zorgt ervoor dat het energiegebruik beperkt blijft.

Parkeerkosten
Vergeet niet een parkeermuntje binnen te halen bij het automaat. Een parkeermuntje kost €6,- en kan alleen met de pin worden betaald!

Combineer je bezoekje aan de stad Zwolle.
De binnenstad bevindt zich zo’n 10 minuten lopen vanaf de IJselhallen. Op de website van visitzwolle kan je lezen wat je kan doen in Zwolle. In het openingsweekend en tijdens de kerstvakantie rijdt er een gratis bus (max.30 passagiers) in Zwolle, genaamd de IJsbeeldenbus. Deze bus rijdt gratis rondjes tussen het treinstation, IJsbeeldenfestival en het centrum van Zwolle.  Deze bus is alleen toegankelijk voor de bezoekers van het IJsbeelden Festival met een ticket.

Maak er een compleet dagje uit van.
Combineer een bezoek aan Het Nederlandse IJsbeelden Festival met een bezoek aan de mooie Hanzestad Zwolle. Het centrum ligt op loopafstand van het IJsbeelden Festival.

Onze eigen ervaring.
Wij mochten op uitnodiging van het IJsbeelden Festival zelf ook een kijkje nemen. Ons bezoek was op donderdag 4 januari 2024. Het was even zoeken, want onze navigatie kwam uit op de achterkant van de IJselhallen, maar toen we doorreden zagen we op de gele borden al staan waar we naar toe moesten. Naast de IJsselhallen staan 2 grote loodsen/tenten waar de ijsbeelden in staan. Voor deze hal is een grote partytent met dranghekken, waar je eerst in de rij mag wachten voordat je naar binnen kan. Je wordt in groepjes naar binnen toe gelaten, hoe lang je moet wachten is denk ik verschillend qua drukte. Van te voren kan je nog even in de IJselhallen zelf wat eten/drinken of naar de toilet. Eenmaal binnen is het achter elkaar aanlopen en tegelijkertijd de IJsbeelden bewonderen. De eerste paden zijn wat smal, maar als het wat breder wordt kan je gemakkelijker om elkaar heen. Je wordt met groepjes binnen gelaten, waardoor er nog wel genoeg ruimte en mogelijkheid is om de beelden te bewonderen. Wat een kunst al die ijsbeelden! Prachtig om te zien wat voor mooie beelden ze hebben gemaakt, echt magisch mooi!  Niet in beeld vast te leggen, maar wel echt de moeite waard om zelf te bekijken. Het ijs mag je niet aanraken, m.u.v. van een aantal plekken, dit zijn de fotomoment plekken. De fotomoment plekken worden aangegeven met een bordje wat er naast staat. Bij bijna elk beeld staat een informatiebordje met de naam wat het ijsbeeld uitbeeld en bij sommige beelden ook nog uitleg erover. Wij waren ongeveer halfuurtje binnen, maar dit is ook echt lang genoeg vanwege de kou. Handschoenen en warme kleding is echt aan te raden! We konden eventueel nog een tweede keer naar binnen en nog wat eten/drinken halen in de IJselhallen, maar dit hebben wij niet gedaan. We hebben een parkeermuntje gekocht en zijn vervolgens weer naar huis gereden.

Onderweg reden we nog langs Toegangspoort Holtingerveld en even verderop was de parkeerplaats naar het natuurgebied en de Havelterberg, maar helaas had mijn zoontje geen zin om hier te wandelen. Mocht je terug rijden naar het Noorden en nog even een wandeling in de natuur willen maken, dan is dit wellicht voor jullie nog wel een leuke aanvulling.