Groninger Forum

Groninger Forum

november 27, 2019 0 Door Uitjes in Nederland

Op vrijdag 29 november wordt het Groninger Forum geopend. Na jaren van bouwen en met een miljoeneninvestering is het gebouw eindelijk klaar. Komende vrijdag is de grote opening voor iedereen. In deze blog lees je meer over het Groninger Forum. Er is veel over gesproken, maar wat is het Groninger Forum nou eigenlijk én wat kan je er in doen? Ik zocht het voor je uit én heb het in deze blog voor je geprobeerd te beschrijven. 

Groninger Forum.
Het doel van het Groninger Forum is om inwoners en bezoekers van Groningen te laten inspireren door de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Dat gebeurt met internationale exposities, film- en literatuurfestivals, debatten en talkshows, cursussen, workshops en lezingen. Het Forum daagt het publiek uit om met een open blik naar nieuwste maatschappelijke en technologische ontwikkelingen te kijken. Door de vele mogelijkheden én bedrijven die in het Forum gevestigd zitten, is het een inspirerende én laagdrempelige ontmoetingsplek.
De drie thema’s die je steeds weer terugziet in de programmering van het Forum zijn: actualiteit en samenleving, technologie en populaire beeldcultuur.

Het Groninger Forum heeft een opvallend ontwerp, namelijk een lichte piramidevorm en groot glas in de vorm van een sleutel. Het is naast de Martinitoren een van de hoogste gebouwen van de binnenstad. Het gebouw heeft 10 verdiepingen, is 45 meter hoog, 70 meter breed, heeft 14 roltrappen, een parkeergarage én heeft een totale oppervlakte van 17.000m2 (dit zijn 3,5 voetbalvelden).

De helft van het Forum is gratis toegankelijk, voor diverse activiteiten, voorstellingen én evenementen wordt wel een toegangsprijs gevraagd.

Eindelijk klaar. 
Op 31 oktober 2012 is er begonnen aan de bouw van het Groninger Forum. De totale kosten van het Groninger Forum zijn zo’n 273 miljoen euro. De bouw van het Forum slokt daarvan een derde deel op. De inrichting van het 45 meter hoge gebouw kost 13 miljoen euro. Het Groninger Forum had in 2017 al klaar moeten zijn, maar om diverse redenen is het nu pas klaar.
De gemeente Groningen gaat er vanuit dat het Groninger Forum elk jaar zo’n 1,3 miljoen bezoekers trekken. Ik vraag me af of dat gaat lukken, maar dat zal de tijd uit wijzen.

Wat kan je in het gebouw vinden.
De Bibliotheek zit verspreid over diverse verdiepingen, bijpassend bij de andere bedrijven op desbetreffende verdieping. Zo vind je de actuele kranten en tijdschriften bij het Grand Café, de kinderboeken bij Wonderland, de romans op de derde verdieping en de boeken met kennis en informatie op de achtste verdieping bij de studieruimte. Bij elke plek is ruimte gemaakt waar je rustig kan zitten om alvast het boek te lezen. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bieb én gratis boeken mee nemen om thuis te lezen. En volwassenen kunnen voor €4,50 per maand lid worden van de bibliotheek.

In het Groninger Forum kan je op 3 verschillende plekken wat te eten en te drinken.

Je kan er films kijken, exposities bekijken, er is een speciale afdeling voor kinderen, je kan er dingen leren en ontdekken en je kan er andere mensen ontmoeten.

Het lijkt me absoluut een leuke plek voor jong en oud, waar veel te beleven is.

Wat vind je waar. 

Het gebouw is door zijn bijzondere vorm, op een bijzondere manier qua verdiepingen ingedeeld. Op de website kan je een virtuele kijk nemen hoe deze bijzondere manier van verdeling er uit ziet en hoe het forum is ingedeeld. In deze blog heb ik geprobeerd het een beetje duidelijk te beschrijven, maar door de bijzondere verdeling was dit soms best lastig.

De parkeergarage is onder het Groninger Forum. In de garage is plek voor 273 auto’s. Per 18 minuten (of een deel daarvan) betaal je €1,- (per uur dus €4,-) én per dag maximaal €24,- aan parkeerkosten.

Op de begaande grond is de VVV winkel hier kan je meer informatie krijgen over de activiteiten die je in de stad en/of provincie Groningen en eerlijke, duurzame en typische Groningse producten kopen. In het grand café kan je wat eten en/of drinken. En op de publiekstribune waar je op het grote tv scherm het nieuws of een sportwedstrijd kan bekijken.

Op de eerste drie verdieping is aan de linkerkant een multifunctionele zaal, deze zaal is bedoeld voor evenementen. Deze zaal is compleet licht- en geluiddicht, waardoor de rest van het Forum geen last hoeft te hebben door geluidsoverlast van het evenement. Een zaal maar gebouwd qua hoogte van drie verdiepingen. Verder zijn er diverse ruimten waar cursussen kunnen worden gegeven.

Aan de rechterkant van de eerste drie verdiepingen zit Wonderland. Wonderland is speciaal voor kinderen van 0 tot 15 jaar. De eerste verdieping is voor kinderen van 0 tot 9 jaar en is gericht op lezen en spelen. De tweede verdieping voor kinderen van 9 tot 15 jaar en is ingericht op spelen, doen en beleven . Alles is zo speels mogelijk ingericht.  Kinderen kunnen hier spelen, interactieve spellen spelen, boekjes lezen, boeken op een interactieve manier tot leven brengen, spelen met robotjes, technische dingen ontdekken, chillen, klimmen in een groot gespannen hangnet, fietsend een racespel spelen, op de foto met je favoriete stripfiguur of eigen tekening m.b.v. een green screen of meedoen aan de workshops die georganiseerd worden.
De drie verdiepingen, zijn verdeeld in twee gedeelten.

Op de vierde verdieping vind je de afdeling fictie van de bibliotheek met de romans. Verderop  is het expositie plein en zijn de twee expositiezalen waar je, tegen betaling, een expositie kan bekijken. Verder vind je nog op de vierde verdieping de forumshop. In de forumshop kan je een leuke herinnering aan je bezoek bij het Forum mee naar huis kopen.

Op de vijfde verdieping zitten 5 bioscoopzalen en een bioscoopcafe. In deze bioscoopzalen draaien kinderfilms, documentaires én andere films. Films die worden afgespeeld in filmhuizen, in Groningen was dit filmtheater aan het Hereplein, en niet in de reguliere en commerciële bioscopen zoals Pathé en Kinepolis. Voor het kijken van een film betaal je tussen de €5,25 en €14,- per persoon.

Op de zesde verdieping zit het Smartlab. In het Smartlab kan je kennismaken met oude ambachten én leren hoe over de nieuwe technieken. Kinderen en volwassenen leren, ontdekken, proeven, proberen en programmeren in de vorm van workshops en losse activiteiten.
Verder is er op deze verdieping een deel van de informatieve collectie met boeken rond het thema Natuur & Techniek en de collectie stripboeken.

Op de zevende verdieping zit Storyworld. Storyworld is de vervanger van het Stripmuseum wat in Groningen zat. Storyworld is een museum over strips, animatie én games. Storyworld opent nog niet gelijk, maar pas op 11 januari. Per persoon betaal je €9,- entree.

Op de achtste verdieping vind je de boeken over non-ficties zoals wetenschap, religie en natuur. Verder is hier ook een stilteruimte waar je kan zitten lezen of studeren, met een prachtig uitzicht richting de Martinitoren.

Op de negende verdieping zitten de diverse kantoren.

Op de tiende verdieping zit restaurant NOK. In het restaurant kan je genieten van het uitzicht over de gehele stad Groningen.

Op het dak kan je als het weer het toe laat, op het dakterras kan je genieten van een hapje/drankje én genieten van het uitzicht, wat bij helder weer zelfs tot Schiermonnikoog aan toe is! En er zal bij mooi weer regelmatig een openluchtbioscoop georganiseerd worden.

Opening met diverse activiteiten
Op vrijdag 29 november om 17.00 uur is de opening. Geen Koning Willem Alexander én Maxima die het Forum komen openen, dit geld hebben ze namelijk in de opening gestoken. Fantastisch, want daar hebben veel meer mensen wat aan dan een duur persoon die de opening komt doen.
24 uur lang is het Forum geopend voor iedereen én worden er 24 uur lang diverse activiteiten georganiseerd. Bijna alle activiteiten zijn gratis.

Voor kinderen is er een Mad Hatter Tea party én kunnen ze cupcakes versieren, kennismaken met augmented reality, een eigen Mad Hat maken, levend Cluedo spelen, kleuren, zich laten schminken én natuurlijk een kijkje nemen én spelen in Wonderland.

Er zijn diverse nostalgische games te spelen, iconische games en old school spelcomputers staan klaar om weer gebruikt te worden.

Bekijk zaterdagochtend de zon opkomen op het dakterras. Govert Schilling verteld  over ons favoriete licht- en warmtegevend hemellichaam. Er wordt gezorgd voor een kop koffie, een chocoladebroodje en indien nodig voor een paraplu! Je moet van te voren je ticket, van €6,50 p.p. reserveren, dit kan op de website.

Neem je vriendinnen mee én zing samen mee met de Singalong van Grease in een van de bioscoopzalen.

Voor het eerst in Nederland is Inferno te bekijken. Dit is een spectaculaire, interactieve robotshow, door écht deelnemers met een robotpak. De tech-show Inferno is over de hele wereld langs vele festivals gereisd en tijdens de opening van het Forum voor het eerst in Nederland te zien en ervaren.

Wanneer te bezoeken.
Vanaf zaterdag 30 november is het Forum 365 dagen per jaar open geopend. Op maandag t/m zaterdag vanaf 9.00 uur en op zondag vanaf 10.00 uur. Het forum sluit ongeveer een halfuur na de laatste filmvoorstelling of na afloop van een evenement.

Voor kinderopvang en onderwijs zijn diverse educatieve activiteiten te doen in het Groninger Forum.

In de agenda kan je bekijken wat wanneer georganiseerd wordt. Zo wordt ook het Eurosonic vanaf volgend jaar in het Groninger Forum georganiseerd.

Meer informatie over het Groninger Forum lees je op hun website.

Deze website wordt op dit moment nog uitgebreid, eerder kon je blogs over uitjes lezen op Jeanetblogt.nl

Groninger Forum