Museumplein Grootegast, drie musea én een restaurant onder één dak.

Museumplein Grootegast, drie musea én een restaurant onder één dak.

november 22, 2019 0 Door Uitjes in Nederland

Op het Museumplein in Grootegast, zitten drie musea onder één dak. Je kan hier namelijk naar het Legio museum, het Victory Museum en de drukkerij Museum. In The American Diner, het bijbehorende restaurant, kan je wat eten en drinken. Dat een museum niet saai hoeft te zijn hebben we gemerkt bij het Museumplein in Grootegast. Een leuke en leerzame plek voor het gehele gezin, maar ook voor een dagje uit met de familie. Meer hierover lees je in deze blog. 

Bij binnenkomst kom je eerst bij de hal waar je naar de wc kan én je jas op kan hangen zodat je niet de hele tijd met je jas rond hoeft te lopen. Daarna is er gelijk aan de linkerkant een winkeltje met een divers aanbod aan lego bouwpakketten, boeken over de oorlog én speelgoed voor kinderen met betrekking tot de oorlog zoals een helm en een legertank.
Als je even verder doorloopt naar de balie kan je je entreebewijs betalen én de gratis speurtocht gelijk mee nemen.

The American diner.
Na het betalen loop je gelijk het restaurant in. De menukaart is erg breed zo kan je er terecht waardoor er je er de gehele dag terecht kan.

Je kan er bijvoorbeeld bij binnenkomst koffie, thee, warme chocolademelk, frisdrank of limonade drinken met een muffin, donut, appeltaart, brownie of cheesecake eten. Als lunch zou je kunnen kiezen voor een bijvoorbeeld een tosti, hotdog, pancake, broodje hamburger of broodje gehaktbal met daarbij een smoothie of milshake. En als diner zou je kunnen kiezen voor een plate met American steak, chicken wing, Louisiana Ribs of een legioburger.  Met als toetje een van de ijsjes.

The American Diner blijft geopend tot maximaal een uur na sluitingstijd van het Museumplein, zodat je in alle rust de musea kan bezoeken én daarna er rustig kunt eten. The American Diner is alleen te bezoeken bij bezit van een entreebewijs.

Legio Museum
Als je gelijk vanaf de ingang, door het restaurant, naar links loopt kom je bij het Legio Museum. In het Legio Museum kan je van alles zien, leren en doen wat te maken heeft met Lego. Het Legio Museum is 900 m2 groot en zit in het  voormalige LEGO Nederland pand. Een historische plek van LEGO, aangezien het bedrijf hier gevestigd is geweest van 1963 tot 1998.

Het museum heeft een eigen collectie én diverse verzamelaars hebben hun materiaal beschikbaar gesteld, zodat er een breed mogelijk collectie Lego is. Legio Museum is namelijk een op zichzelf staande stichting en geen onderdeel van de LEGO group.

Zo kan je zien hoe Lego is ontstaan in 1932 én ontwikkeld is naar hoe het nu is. Er zijn diverse vitrinekasten te bewonderen met diverse lego collecties en tentoonstellingen. Zo is het Groninger Museum nagebouwd, het gemeentehuis van Grootegast, Cars auto, een groot treinspoor, heel veel om te bewonderen.

Aan de legotafels is ook genoeg mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met Lego, voor de jongere kinderen is er duplo. Er zijn grote bouwblokken om een huis te maken én ook nog een ballenbak. Genoeg om naast kijken dus ook even te kunnen bouwen én spelen.

De Museumdrukkerij
Als je gelijk vanaf de ingang, door het restaurant, naar recht loopt kom je bij eerst bij De Museumdrukkerij. De Museumdrukkerij laat je de geschiedenis zien van het drukken vóór het computertijdperk. Er staan diverse machines, achter de hekken, die je kan bekijken, voor de jongere/kleinere kinderen staan er trappetjes voor de hekken zodat ze ook goed kunnen kijken. Op de informatieborden kan je informatie lezen over de machines die er staan. Achter een typemachine kan je zelf je ervaren hoe ze vroeger een brief typten.

Victory museum
Na De Museumdrukkerij kom je bij het Victory Museum. Het Victory Museum beeldt, door middel van een aantal prachtige opstellingen, verschillende beelden van de Tweede Wereldoorlog uit.

Vol bewondering hebben we gekeken naar alle militairen, voertuigen zoals tanks, jeeps, vrachtwagen én zelfs een vliegtuig. De bijbehorende geluiden zorgden voor een bijzondere  indrukwekkende beleving en ervaring. Een tank kon je zelf “starten”. Op de borden kon je informatie lezen over de opstellingen én welke voertuigen er stonden.

Boven kan je naar een film kijken over de Tweede Wereldoorlog. Naast de opstellingen zijn er vitrines ingericht met allerlei objecten uit de Oorlog, vanuit civiel en militair perspectief. Een leerzaam, indrukwekkend en bewonderenswaardig museum.

Entreeprijs
Met het entreekaartje (€8,- p.p) heb je toegang tot alle 3 de musea. Hoe lang je er bent, hangt van je manier van kijken en doen af. Als je snel langs alles loopt, heb je alles sneller gezien dan dat je alles ook leest en echt goed bekijkt.

Tip voor een kinderfeestje of familiedag.
Door het brede aanbod is het Museumplein Grootegast ook zeker een aanrader voor een kinderfeestje of een familiedag.

Meer informatie over het Museumplein in Grootegast lees je op hun eigen website.

Deze website wordt op dit moment nog uitgebreid, eerder kon je blogs over uitjes lezen op Jeanetblogt.nl