Zeehondencentrum in Pieterburen.

Zeehondencentrum in Pieterburen.

februari 5, 2020 0 Door Uitjes in Nederland

Zeehondencentrum Pieterburen is het grootste gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Europa. In het zeehondencentrum kan je de zieke zeehonden bekijken, kijken hoe de verzorgers voor ze zorgen én kan je veel leren over zeehonden en hun leefgebied de Waddenzee. Een bezoekje aan het zeehondencentrum is geen dagje uit, het is een kijkje nemen in het grootste zeehondenziekenhuis van Europa. 

Een kijkje nemen in het ziekenhuis. 
Dagelijks zorgt een team van (internationale) zeehondenverzorgers, stagiaires en vrijwilligers voor zieke, verzwakte en verweesde zeehonden. Als bezoeker kun je een kijkje nemen in dit speciale ziekenhuis voor zeehonden. Je kan zien hoe ze de zeehonden verzorgen, hoe ze het eten voorbereiden, hoe de zeehonden leven en je kan er veel leren over de zeehonden.

Hoeveel zeehonden er te bezichtigen zijn, hangt af van de hoeveelheid zeehonden die ziek zijn.
Weinig zeehonden is dus eigenlijk een goed teken voor de zeehonden! Op de website kan je zien welke zeehonden er nu in de opvang zijn.

Elke zeehond moet door verschillende zorgfasen voordat de zeehond weer vrij kan worden gelaten. Per fase zijn diverse baden. Op een groot informatie bord kan je meer lezen over de fasen die een zeehond moet doorstaan in het zeehondencentrum. Niet alle zeehonden zijn binnen, buiten zijn er ook diverse buitenbaden waar zeehonden alvast zich voorbereiden op de vrijlating. Deze zeehonden zijn dus al (bijna) beter.

De zeehonden krijgen op diverse manieren voer. Sommige zeehonden kunnen namelijk geen vis eten en krijgen daardoor vispap, andere leren net vis eten en anderen kunnen het helemaal zelf. Het voeren gebeurd op diverse tijden en als je er op tijd bij bent kan je zelf zien hoe dit gebeurd.

Bij elke zeehond is een informatiebordje met informatie over desbetreffende zeehond. Op het bordje staat de naam, leeftijd bij aankomst, datum opgevangen, vindplaats en reden van opvang.

Op de andere grote informatieborden kan je meer lezen én leren over de zeehonden, over de Waddenzee en over de gevolgen en gevaren van plastic afval. In de diverse vitrinekasten kan je verschillende embryo’s en skeletten bekijken. Halverwege het gebouw hangt zelfs een groot skelet van de zeehond. In de bioscoop en op andere beeldschermen, kan je informatieve filmpjes bekijken met meer informatie over het werken met de zeehonden, de zieke zeehonden en de zeehond in het algemeen. Vraag gerust een medewerker voor meer informatie als je nog vragen hebt.

De zeehonden zijn goed te bekijken door de diverse ramen. Voor de kleine kinderen zijn er diverse verhogingen gemaakt, waardoor iedereen de zeehonden goed kan bekijken vanachter het glas of achter de ketting bij de buitenbaden.
Binnen kan je bij het grote raam je de zeehonden onder water zien zwemmen. Op het kistje kan je de zeehonden boven water bekijken, maar door de raampjes eronder kan je ook de zeehonden onder water zien zwemmen. Regelmatig komen de zeehonden even nieuwsgierig bij het raam een kijkje nemen. Hierdoor ben je wel heel dichtbij de zeehond!

Tijdens de rondleiding kan je dichterbij de zeehonden komen én leer je meer over het zeehondenziekenhuis. Zeker een aanrader om mee te doen als je wat oudere kinderen hebt.
In de vakanties én in de weekenden worden regelmatig rondleidingen georganiseerd. Voor de rondleiding moet je €4,50 p.p. extra betalen én je aanmelden via de website of aan de kassa.

Spelen. 
De waddenspeeltuin is voor als het zomers weer is. Een waterspeelplaats waar je zelf als zeehond kan spelen. Met een netje kan je kleine diertjes vangen, je kan klimmen over de touwen en natuurlijk spelen in het water.
Als het weer het niet toe laat, of het nog te koud is buiten om in de waddenspeeltuin te spelen, kunnen kinderen zich ook prima vermaken in de speelhoek binnen. In de speelhoek is een grote zandbak én een tafel met duplo. Bij de balie kan je een kleurplaat halen die je in de speelhoek kan inkleuren.

Winkel
Bij de in- en uitgang is een shop. Hier kan je diverse artikelen van/over zeehonden, buitenspelen, en verantwoord plastic speelgoed kopen.

Steun het Zeehondencentrum.
Het zeehondencentrum ontvangt geen subsidies en is daardoor volkomen afhankelijk van giften en donaties. Het entreegeld is een van deze donaties, maar je kan ook donateur worden, een zeehond adopteren of een zeehond vrijlaten.

Voor €35,- per jaar (of €3,- per maand) ben je donateur, heb je altijd gratis toegang tot het Zeehondencentrum met het gehele gezin, krijg je 2x per jaar het Robbenbulletin thuisgestuurd, heb je 10% korting in de winkel van het Zeehondencentrum, krijg je een uitnodiging voor speciale donateursdagen en krijg je op diverse dingen korting.

De entreeprijs is voor kinderen t/m 3 jaar gratis, voor kinderen van 4 tot 12 jaar €6,- en voor iedereen vanaf 12 jaar €9,50.  Als je dus met je gezin komt (2 volwassenen en 2 kinderen tussen de 4 en 12 jaar, dan zit je al op €32) en voor €3,- er bij betaald heb je een donateurschap en kan je het hele jaar gratis heen.

Activiteiten
In de schoolvakanties worden er diverse activiteiten georganiseerd. Namelijk een rondleiding met een gids en een show of interactieve voorstelling. Voor de rondleiding moet je €4,50 p.p. extra betalen én je aanmelden via de website.

Je kan aanwezig zijn bij het vrijlaten van de zeehonden. Per keer zijn hier 9 plekken voor beschikbaar en een tocht duurt zo’n 3 uur. De zeehonden worden onder begeleiding van de medewerkers van het zeehondencentrum vrijgelaten. Je kan zien wat de zeehonden doen en prachtige foto’s maken. Een uniek én onvergetelijk moment.
Hiervoor betaal je per persoon €44,95.

Je kan een zeehond symbolisch adopteren. Je krijgt de zeehond niet thuis, maar met jou donatie betaal je voor “jouw” zeehond. Als adoptant ontvang je een adoptiecertificaat met foto van “jouw” zeehond en achtergrondinformatie. Wanneer de zeehond weer hersteld is ontvang je per email foto’s van de vrijlating. De kosten hiervoor zijn minimaal €50,-
Als je kiest voor exclusieve adoptie, dan krijgt de zeehond de naam die jij hebt bedacht en anderen kunnen “jouw” zeehond niet adopteren. Je mag de zeehond bezoeken wanneer jij wilt én je gaat mee met de vrijlating. De kosten hiervan zijn op te vragen bij het Zeehondencentrum.
Ook als bedrijf kan je een zeehond adopteren en met het team samen de zeehond vrij laten.

We namen zelf ook een kijkje. 
We zijn zelf ook even wezen kijken, in samenwerking met het Zeehondencentrum. Op deze manier kan ik jullie ook vertellen wat wij er van vonden. Ik kwam er zelf al als klein meisje, ben er een paar jaar geleden geweest met mijn zoontje en nu waren we er dus weer. Mooi om te zien dat het elke keer mooier en mooier wordt.

Wat mij vooral op viel was dat er veel informatieborden bij zijn gekomen. Hierdoor kan je nog meer leren van de zeehonden én is het echt een informatief uitje (vooral voor wat oudere geïnteresseerde kinderen en volwassenen). Aan de rondleiding deden we niet mee, hier is mijn zoontje te onrustig voor.

De “oude vertrouwde” zandbak was er nog steeds, verder was de kinderhoek een stuk netter ingedeeld. Erg mooi dat er op alle plekken ook aan de jonge kinderen is gedacht, door speel- en kijkmogelijkheden te creëren. De waddenspeeltuin komen we zeker in de zomer nog eens uitproberen.

Wel hebben we de diverse zeehonden diverse keren bekeken, prachtige hoe ze lang onder water kunnen blijven, je lief aan kijken en ze ze goed verzorgd worden. We hadden we het geluk dat we zagen hoe de zeehonden gevoerd werden en hebben de kinderen gespeeld in de speelhoek.

Hoe lang je binnen bent, verschilt per bezoeker. Kies je wel/niet voor de rondleiding, lees je wel/niet alle informatieborden, mogen de kinderen wel/niet spelen, neem je de tijd om de zeehonden te bekijken. Ik kan dus niet voor jullie zeggen hoe lang je er binnen zal zijn, dat heb je helemaal zelf in de hand. Wij waren er ongeveer 2 uur, hebben niet mee gedaan met de rondleiding én niet buiten gespeeld in de waddenspeeltuin vanwege het weer.

Een bezoekje aan het Zeehondencentrum Pieterburen, is niet zomaar een uitje. Je gaat namelijk op bezoek in het ziekenhuis van de zieke zeehonden. Een leerzaam bezoek voor jong en oud.
Eigenlijk mag het niet eens een uitje genoemd worden, want als je zelf naar het ziekenhuis gaat of bij iemand op bezoek gaat in het ziekenhuis is dat toch ook geen uitje?

Meer informatie over het Zeehondencentrum lees je op de website.

Maak er een compleet dagje uit van.
Je zou het Zeehondencentrum kunnen combineren met:
Insectenwereld Doezoo in Leens, voor €13,50 kan je een combi-ticket kopen.
– Een hapje eten bij Restaurant Waddengenot, hier hebben ze ook een grote speeltuin.
– Een wandeling door Domies Toen.
– Kaarsen maken bij Kaarsen Makerij in Eenrum.
– Een bezoekje en eventueel een kopje mosterdsoep bij Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum.
– Wadlopen bij Moddergat.
– Een bezoekje aan de Waterspeeltuin in Lauwersoog.