Abel Tasmanpad en de groene dorpsploats in Lutjegast, provincie Groningen.

Abel Tasmanpad en de groene dorpsploats in Lutjegast, provincie Groningen.

juli 23, 2020 0 Door Uitjes in Nederland

In Lutjegast is een prachtig stuk natuur waar je doorheen kunt wandelen. Het Abel Tasmanpad is een leuk belevingspad, die je gerust op blote voeten kan lopen. De groene dorpsploats is een leuke (water)speelplaats die er naast ligt. In deze blog lees je meer over dit gratis uitje. 

Wat is er te doen.
De route kan je volgen door de routepaaltjes met het kompas te volgen, je loopt dan een rondje van ongeveer 2,9 km. Halverwege het pad nog een stuk doorlopen naar Grootegast dit stuk is erg leuk om er bij te doen of kiezen om door te lopen naar Lutjegast en het rondje Grootegast over te slaan. Als je het rondje richting Grootegast overslaat is de route ongeveer 1,9 kilometer.

Tijdens het wandelen van het pad loop je via diverse landerijen, kom je bruggetjes tegen, kan je soms bramen plukken, loop je langs de schapen en kan je op diverse informatieborden meer lezen over Abel Tasman. Het stuk richting Grootegast loop je via een leuk vlonderpad, je komt langs het vlot en een touwbruggetje.

Bij De groene dorpsploats kunnen de kinderen spelen op het strandje en in het water, klimmen op de krokodil, lopen over de brug, schommelen op de schommel en/of kruipen door de tunnels.

Neem je picknickspullen mee! Er is namelijk geen horecagelegenheid of supermarkt in het dorp. Er zijn diverse picknickbankjes waar je kan uitrusten, genieten van de natuur om je heen en/of je eigen mee gebrachte eten/drinken te nuttigen.

Het Abel Tasmanpad is een laarzenpad, waardoor laarzen zeker na wat regenachtige dagen aan te raden zijn. Maar in de zomer kan er ook voor kiezen om de route te lopen op je blote voeten.

In het Abel Tasmanmuseum kan je meer informatie over Abel Tasman kan lezen. Het museum is op dit moment alleen geopend na telefonische reservering. Maar ook buiten op de informatieborden kan je veel over Abel Tasman te weten komen.

Rolstoelvriendelijkheid
De groene dorpsploats is met kinderwagen en/of rolstoel te doen als je vanaf de Kompasstraat komt. Wel is het zo dat je dan niet de speelplaats op kan, want de speelplaats is van gras en zand.
Het Abel Tasmanpad en de andere paden zijn slecht en soms niet toegankelijke met kinderwagen en/of rolstoel, dit omdat het grotendeels van gras is. Met een rolstoel zal ik het daarom ook zeker niet aanraden. En als je jonge kinderen mee hebt, zou ik adviseren om je kind te dragen in een draagdoek of drager.

Honden blijven thuis.
Honden zijn niet toegestaan op het Abel Tasmanpad. Op de andere paden mogen ze aangelijnd mee, maar het Abel Tasmanpad is zeker een aanrader, dus laat je hond thuis en geniet van het prachtige pad.

Parkeren
Je auto, fiets of camper kan je parkeren bij het museum, Kompassttaat 1a of bij het informatiebord, tegenover Abel Tasmanweg 35 in Lutjegast.

Foto’s van dit leuke gratis uitje, bekijk je op Instagram.

 

Meer leuke wandelingen lees je in de blog: Leuke (gratis) wandelingen in het Noorden.
Meer over uitjes in het Westerkwartier lees je in de blog: Uitjes in het Westerkwartier.