Texel tips

Texel tips

augustus 31, 2022 0 Door Uitjes in Nederland

Mijn zoontje en ik wouden last minute nog naar Texel. Met zoveel volgers dacht ik ik kan Google uitpluizen, maar de beste tips krijg je van mensen die er zijn geweest, dus stelde ik deze vraag in een bericht op social media. Er kwamen diverse tips, die ik in deze blog benoem en uit heb gewerkt, zodat ik maar ook jullie alle tips gemakkelijk terug kunnen lezen.  Onderaan deze blog zie je welke uitjes wij hebben gedaan. Wauw wat was Texel mooi, echt een aanrader, we kwamen tijd tekort!

Contents

Te zien/doen

Aangezien er van alles te doen is, heb ik het even onder verdeeld in gratis uitjes en uitjes waarbij je entree moet betalen. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer leuke uitjes te doen op Texel, maar dit zijn de tips die ik kreeg en een aantal dingen die ik tijdens het uitwerken zelf nog ontdekte.

Gratis uitjes

– De Cocksdorp: Indoor speelparadijs bij Vakantiepark de Krim

– De Cocksdorp: Wandelen bij de Slufter met uitkijkpunt
Deze route loopt helemaal tot aan het strand en weer terug. Afhankelijk van de hoeveelheid water in De Slufter volg je de gele route of zoek je zelf je weg door het gebied richting het strand.

– De Koog: Indoor speelparadijs bij Camping Kogerstrand

– De Koog: Sommeltjespad (meerdere keren genoemd)
Wandelpad van 1,5 km voor kinderen. Langs de route gaan de kinderen op zoek naar de Sommeltjes (stenen figuren), ‘dieren’ die op Texel leven en andere leuke dingen.

– Den Burg: Texel Vliegerhuis 
Wil jij de kracht van de Texelse wind echt voelen? Kom dan vliegeren op het strand! Iedere dinsdagavond in de maanden juli en augustus organiseert Texels Vliegerhuis vliegeravonden op het strand van Paal 17. Iedereen is welkom, met en zonder vlieger en aanmelden is niet nodig. De toegang is gratis.

– Den Hoorn: Novalishoeve: natuur – puur – zorg
Bijzondere boerderij waarbij je kan kijken in de stallen, productieruimten en de tuin, overal op het erf staan de deuren open. In het dagcafé kan je wat eten/drinken.  Er is een puzzeltocht waarbij je alles kan ontdekken over het boerenleven, de dieren en de gewassen. Kinderen kunnen spelen in de speeltuin en op de tractors/skelters.
Gratis te bezoeken, maar een versnapering in het café of aankoop in de winkel is natuurlijk niet gratis.

Den Hoorn: Bunker Den Hoorn / Uitkijkpunt.
De Commandopost in de duinen van Den Hoorn is een van de opvallendste bunkers op Texel. Ooit lagen in de Tweede Wereldoorlog meer dan 500 op Texel. Deze bunker, onderdeel van de Stelling van Den Helder, is vrij toegankelijk en gemakkelijk te voet bereikbaar. Vanuit de bunker krijg je een prachtig uitzicht op de duinenrijen en de Noordzee.

– De Cocksdorp, Waterspeelplaats
Hier staat een speeltoestel en kunstwerk tegelijk. Kinderen kunnen hier plezierig met elkaar spelen en volop waterpret hebben. Het speeltoestel is het eiland Texel, met sproeiers op de plek van de dorpen. Het eiland kan onder water gezet worden en er zijn ook sluizen om het water mee binnen of buiten te houden. Leuk en leerzaam.

– Oudeschild: Vishandel de Oude vismarkt heeft een leuke bovenverdieping.
Nieuwsgierig naar de verwerking van vis? Door de grote ramen kunnen bezoekers meekijken bij het snijden van de vis. De interactieve en leerzame expositie ‘Leven van de Vis’ biedt een inkijk in de moderne visserij en het leven van de visserman. In de gratis toegankelijke expositie is veel aandacht voor de Texelse vloot en hun vangsten zoals tong, kokkels en garnalen. De expositie is rolstoeltoegankelijk en leuk voor jong en oud! De expositie bevindt zich op de bovenverdieping van de viswinkel en is open als de viswinkel geopend is.

– Oudeschild: Waterspeelplaats Oudeschild
In de haven van Oudeschild ligt een spectaculair, 35 meter lang, ‘scheepswrak’. Het speelschip zit vol met klim- en klauterplezier voor kinderen. Er is ook een waterspeelplaats met allerlei mechanieken en water uit de Waddenzee. Kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven met zeewater en zand. Een kabelbaan, een grote schommel en een panna veld maken het veld compleet.

– Strand (Diverse plekken)
Emmertjes, schepje en net mee om krabbetjes, nonnetjes, garnalen, schelpen en zeesterren te zoeken.

– De diverse dorpjes bekijken

 

Uitjes met Entree

– De Cocksdorp: Parachute springen

– De Cocksdorp: Vuurtoren, kan je beklimmen. (meerdere keren genoemd)
Via een wenteltrap beklim je zes verdiepingen van de toren. Er is geen lift.

– De Cocksdorp: Wadlopen

– De Koog: Ecomare (meerdere keren genoemd)
Je ziet er zeehonden, vogels, vissen en andere zeedieren van heel dichtbij. In het natuurmuseum van Ecomare ontdek je alles over Werelderfgoed Waddenzee, de Noordzee en Texel.

– De Koog: Huifkartocht met de Jan Plezier
Op heel Texel liggen prachtige routes, waar ze langs rijden. Er zijn dagelijks een paar vaste routes. De tochten duren allemaal ongeveer 2,5 – 3 uur.

– De Koog: Juttersmuseum (meerdere keren genoemd)
Maritiem-en Juttersmuseum Flora is het familiemuseum van Texel. Beleef de stoere wereld van het strandjutten! Er is een diversiteit van strandvondsten van meer dan 80 jaar! Ontdek het maritieme heden en verleden van onder andere de jutterij, scheepsstrandingen en de KNRM. In de verschillende sfeervolle ruimtes worden, naast de exposities, doorlopend diverse films vertoond. Verder is er een gezellig museumcafé met een leuke souvenirshop. Voor de kinderen zijn er leuke speurtochten, spelletjes en er is een uitgebreide speeltuin. Juttersmuseum Flora is méér dan een museum!

– Oudeschild: Met de boot mee garnalen vangen
TX20-schipper Herman neemt je mee voor een vistocht van 2 uur op de Waddenzee.

– Oudeschild: Zeehondentocht
Bekijk vanaf de boot hoe de Zeehonden in zee leven.

– Oudeschild: E-chopper huren, je rijdt overal lekker tussendoor en je kind vind het geweldig.
Rijd met 25 km/u op de stoere E chopper door de mooie omgeving van Texel en geniet daarbij in stilte. Bezoek bijvoorbeeld het pittoreske dorp Den Hoorn, rij door het afwisselende landschap van het Nationaal Park Duinen van Texel of rijd over de Hogeberg en geniet van het hoogste punt van Texel. Welke kant je ook opgaat, er is altijd wat te zien op Texel.

– Den Burg: Schapenboerderij (meerdere keren genoemd)
Bij Schapenboerderij Texel kun je het hele jaar door lammetjes knuffelen. Bij de Schapenboerderij kun je als bezoeker het leven van een echte schapenboer ervaren. Een leuke en leerzame belevenis voor jong en oud!

– Oudeschild: Museum Kaap Skil, onderwaterarcheologie .
Handelsschepen, oorlogsvloten, walvisvaarders, allemaal gingen ze voor anker op De Reede van Texel. In de 17e eeuw was dit dé plek om te laden, te lossen en te wachten op goede wind. Bij storm kon het er flink spoken. Dan verging er wel eens een schip. Hierdoor liggen er nu nog tientallen scheepswrakken op de zeebodem bij Texel. In Museum Kaap Skil zie je wat duikers en vissers er vinden. Beleef ook het eilander leven van een eeuw geleden in het openluchtmuseum. Met authentiek ingerichte huisjes, een molen en jutterij.

– Den Hoorn: Landgoed De Bonte Belevenis (meerdere keren genoemd)
Hier kan je brood bakken, kaarsjes maken en is heel veel te doen voor kinderen. Verder is er een thee schenkerij en brouwen ze zelf diverse dranken.

– Oosterend: Texel Zoo.
Een kleinschalige dierentuin met ook een roofvogelshow.

– Oudeschild: Krabben vangen 
In de haven liggen twee speciale steigertjes waarop de jeugd naar hartelust krabben kan vangen. Op het informatiepaneel onze wondere onderwaterwereld wordt aangeven hoe je dat op de juiste manier moet doen. Bij het winkeltje kun je een netje kopen en wat spek.

Eten/drinken

– De Cocksdorp: Ijsboerderij Labora (meerdere keren genoemd)
Een bezoekje aan Labora is echt een aanrader. Maak een keuze uit het ruime aanbod in onze salon en geniet van je ijsje aan één van de picknicktafels in de tuin. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven. Zoals de stal, waar onze ongeveer 120 koeien volautomatisch worden gemolken door melkrobots. Kinderen kunnen zich uitleven op een groot springkussen, een klimtoren en een glijbaan. Erg leuk is ook de wei waar onze hertjes lopen. En er zijn regelmatig kleine kalfjes te bewonderen. Ideale plek voor een familie-uitje!

– De Cocksdorp: De Slufter
Café Restaurant de Slufter, dé plek waar je gewoon lekker kan aanschuiven voor een goed product tegen een redelijke prijs. Pal naast het café vind je het bijzondere natuurgebied de Slufter.

– De Koog: Bar en Restaurant Eigeweis!

– De Koog: Bries20

– De Koog: Restaurant Oranjerie ’t Vogelhuis.
De kaart van restaurant Oranjerie ’t Vogelhuis is zeer uitgebreid en gevarieerd. Van een lichte lunch tot een uitgebreide koffietafel, van een eenvoudige, smakelijke maaltijd tot een luxe diner met alles erop en eraan. Ook voor kinderen is restaurant Oranjerie ’t Vogelhuis een fijne plek. Nadat ze hebben genoten van hun speciale kindergerecht, kunnen ze zich aansluitend prima vermaken in de speelhoek binnen.

– De Koog: Strandtent paal 17

– De Koog: Strandtent paal 21
Strandpaviljoen met fijne uitzicht en pure eerlijke en lokale gerechten en drankjes. Je kan hier ook een strandhuisje huren, met 2 stoelen, tafel, parasol en bezem. Er is een kiosk met strandspullen, kinderspeelgoed en meer. En er zijn suites te huur om te overnachten. 

– Den Burg: Catharinahoeve, perfecte plek voor gezinnen.
Een perfecte plek voor gezinnen met kinderen. Naast de boerderij ligt een grote speeltuin en op de bovenverdieping van het restaurant is een veilige speelplek gecreëerd. Op de kaart is ook rekening gehouden met de kleine eters! Ze hebben diverse  kindergerechten en pannenkoeken.

– Den Burg: De eilandkeuken

– Den Burg: De Lindeboom

– Den Burg: Texelse Branding, koffiebar met volledig zelfgemaakte croissants

– Den Burg: Turfveld
Bospaviljoen ’t Turfveld bevindt zich op een centraal punt in Dennenbos Texel. ’t Turfveld ligt midden in De Dennen, dichtbij het startpunt van verschillende wandelpaden, fietsroutes en het strand is slechts 5 minuten fietsen. Voor een geweldig uitzicht liggen uitkijkpunten Kampeersnol en Fonteinsnol binnen handbereik. Bij ‘t Turfveld kunnen kinderen zich prima vermaken in de zandbak of op de speeltoestellen die zich naast ons restaurant bevinden.

– Den Hoorn: Bij Jef
Pure smaken en dagverse producten van het eiland staan centraal in de met een Michelinster bekroonde keuken.

– Den Hoorn: Landgoed De Bonte Belevenis (meerdere keren genoemd)
Hier kan je brood bakken, kaarsjes maken en is heel veel te doen voor kinderen. Verder is er een thee schenkerij en brouwen ze zelf diverse dranken.

– Den Hoorn: Novalis Hoeve
Bijzondere boerderij waarbij alle deuren open staan. Vanaf april schieten de gewassen, planten en kruiden de grond uit. Dankbaar oogsten ze de seizoensproducten: lekker en vers. In het dagcafé ontdek je de rijke smaken in onze zuivel, broodjes, taart of ijs. En krijg je er geen genoeg van, neem dan producten van Novalishoeve mee naar huis. In de winkel vind je een ruim assortiment.

– Den Hoorn: Strandpaviljoen 12

– De Koog: Van der Valk hotel

– Oosterend: De reuze aardbei
Aardbeikwekerij, aardbeien kopen, speeltuintje, ijs, happy stones vinden en verstoppen

– Oosterend: Restaurant Strends End. 
De lekkerste pannenkoeken op Texel

– Oudeschild: Restaurant ’t Pakhuus

– Oudeschild: Pluktuin/voedselbos
Zelf je eigen tulpen en fruit oogsten. Je neemt een mandje mee de tuin in, plukt zoveel je wilt, rekent het geplukte fruit af en snoepen maar.

– Oudeschild: Vishandel de Visspecialist heeft ook een mooi aquarium

 

Overnachtingsmogelijkheden.

– De Cocksdorp: De Smederij Texel
Een hele fijne B&B in de Cocksdorp, met hun mooie bedstee en ‘s morgens zo’n heerlijk ontbijtmandje . Echte aanrader

– De Cocksdorp: Kampeer en Ezelhoeve ‘De Volharding’
Boeren minicamping en Mediterrane mini ezel fokkerij, verhuren ook tenten

– De Cocksdorp: Vakantiepark De Krim
Heeft een mooi zwembad en overdekt speelparadijs

– De Koog: Duincamping Kogerstrand
Kamperen tussen de duinen, verhuren ook tenten. 

– De Koog: Hotel Het Uilenbos
Hotel Het Uilenbos heeft een perfecte ligging. Tegenover het bos en maar 2 min. lopen vanaf het centrum van de koog, waar een tal van lekkere restaurants zijn en verschillende barretjes, leuke winkeltjes en zonnige terrasjes.

– De Koog: Strandhuussie Texel
Perfect voor 2 personen. Omgebouwde schuur, maar alles zit er in wat je nodig hebt. En je loopt zo De Koog op of het strand.

– De Koog: Van der Valk hotel

– De Koog: Vakantiepark So What 
Een mooi vakantiepark! Gerunt door een jong gezin, dus zij hebben alle tips paraat!

– De Koog: Roompot kustpark Texel
Vakantiepark met verschillende soorten accommodaties

– Den Hoorn: Hoeve Vrij & Blij
Boerderij camping met grote boerderijwinkel en vakantiehuis.

– Den Burg: De eilandkeuken
Bed en Breakfast voor 2 personen

– Den Burg:  De Lindeboom

– Oudeschild: Boerderijcamping De Vrije vogel
Bij De Vrije Vogel kun je kamperen op een gezellig veld naast onze karakteristieke stolpboerderij en het bijbehorende melkbedrijf. Daarnaast ben je van harte welkom in onze PIPO-wagen (unieke accommodatie voor 2-4 personen) of de Boerenkamer

Andere tips:

VVV Texel: website met veel informatie en tips
– Via op-texel.nl kun je vaak nog wel een particuliere stacaravan vinden, is een goedkopere optie dan een huisje.
De boot van/naar Texel

En natuurlijk geniet van de tijd samen, ga samen op ontdekking en plan niet teveel!

Waar zijn wij geweest

Wauw wat hebben we enorm genoten en we hadden tijd tekort!

Gratis uitjes

– De Cocksdorp: Vakantiepark, maar je kan gratis gebruik maken van de speeltuinen.
– Den Hoorn: Bunker Loodsmansduin
– Den Hoorn: Strandslag paal 9, strand
– Oudeschild: Havenspeeltuin, hier kan je ook krabbetjes zoeken. 
– Strand: Bootjes bekijken bij eb

Betaalde uitjes

– De Cocksdorp: Ijsboerderij Labora
– De Cocksdorp: Kampeer en Ezel Hoeve “De Volharding”.
– De Cocksdorp: Vakantiepark, maar je kan hier ook eten en spelen. 
– De Cocksdorp: Vuurtoren
– De Koog: Ecomare, zeehonden- en vogelopvang
– De Koog: Maritiem-en Juttersmuseum Flora
– Oudeschild: De Texelse Visspecialist, visrestaurant met aquarium.

 

Google Maps Kaart

Ik heb hier ook een Google Maps kaart van gemaakt, zodat je gemakkelijk kan zien wat bij elkaar zit.