Tips voor hoe je meer uren buiten kunt zijn.
Meer naar buiten en minder achter de beeldschermen, iets wat (helaas) makkelijker gezegd is dan gedaan. Buitenlucht is veel gezonder dan binnen achter een scherm, dat weten we inmiddels wel. Maar toch is dit soms erg lastig, we proberen zeker meer naar buiten te gaan en tot nu toe valt het me best mee. In deze blog heb ik een aantal tips voor je, waardoor hopelijk jullie ook gemotiveerd worden om meer naar buiten te gaan.
Maak een wandeling, neem de tijd én laat kinderen spelen bij de speeltuintje.
In (bijna) elk dorp of wijk van grote stad zijn wel een of meerdere speeltuintjes te vinden. Wandel samen, praat over wat je ziet, volg je kind en laat je kind spelen bij de speeltuintjes. Duurt een wandeling je te lang, of is het teveel strijd? Als je kind zijn/haar (loop)fiets mee kan, gaat het wellicht sneller waardoor het voor beide leuker wordt.
Zorg voor buitenspeelkleding.
Door te zorgen voor buitenspeelkleding, bescherm je de andere kleding én is het vaak wat warmer om buiten te spelen. Wij hebben een buitenspeelpak van Ducksday, diverse skibroeken én uiteraard laarzen. Ik schreef al eens eerder een blog over buitenspeelkleding.
Pak de fiets in plaats van de auto.
Uit gemak pak ik, en wellicht ook jij, snel de auto. Maar sommige dingen kunnen ook gemakkelijk op de fiets (kost alleen wat meer tijd). Door vaker de fiets te pakken, ben je meer buiten én scheelt het je brandstofkosten.
Ga lopend in plaats van op de fiets.
De kleine stukjes waar je normaal de fiets voor pakt, kan je waarschijnlijk ook lopend doen. Hierdoor ben je wat langer buiten en zie je ook vaak meer van de omgeving.
Maak er een uitje van.
Maak er een uitje van. Een speeltuintje bezoeken is (vaak) gratis, waardoor het je niks kost. Je bent niet thuis, dus je bent er even samen lekker op uit. Geen duur pretpark én ook geen uren in de wachtrij. Geniet van de natuur én het samen zijn. Soms kan een uitje veel gemakkelijker dan je zelf denkt. Neem zelf wat te eten/drinken mee of eet bij een lunchroom o.d. in de buurt.
Een kleine speeltuin kan voor jou totaal geen uitje zijn. Maar voor je kind of een andere ouder is het juist wel een uitje. Hoe je het ziet, ligt aan je eigen interpretatie én invulling. Je kan van iets kleins namelijk best een hele middag genieten. Picknickspullen mee, leesboek of podcast mee voor jezelf en de kinderen vermaken zich wellicht zelf wel in de speeltuin.
Ik ben begonnen met bloggen op de gratis uitjes bekender te maken. Want er is vaak meer leuks te doen in de buurt dan je zelf weet. Voor elke provincie heb ik inmiddels een lijst gemaakt (die af en toe nog zeker wordt aangevuld) met gratis uitjes en de meeste van deze uitjes zijn buiten.
Activiteiten die je buiten kan doen.
Er zijn diverse activiteiten die je buiten kan doen. Maar soms is het best lastig, vooral in de winter, om te verzinnen wat je dan kan doen met je kind. Veel activiteiten die je in de zomer doet, kan je ook gerust in de herfst en winter doen. De temperatuur is wel wat kouder, maar daar kan je je op kleden. En je hoeft ook niet gelijk 3 uur achter elkaar buiten te zijn. Als je in de ochtend, in de middag en in de avond een uurtje naar buiten gaat, heb je ook de 3 uur bij elkaar op geteld.
Hieronder een aantal tips die je zou kunnen doen:
– Picknicken, in de winter kan dit ook met een warm kop thee uit je thermofles.
– Ge-coaching
– Wandelen, kan ook met je kind in de wandelwagen, draagdoek of drager.
– Fietsen, ga op ontdekking in je eigen omgeving. Neem eens een fietspad waar je anders nooit langs komt.
– Buiten slapen, wist je dat er speciale buitenslaaphuisjes bestaan? Maar in de wandelwagen is natuurlijk ook een optie.
– Naar de dierentuin
– Naar de (natuur)speeltuin
– Naar het bos
– Naar het strand
– Naar de kinderboerderij
– Naar de pluktuin om bloemen te plukken
– Naar de fruitboerderij om fruit te plukken
– Stoepkrijten
– Met een buitenspeelkeukentje zijn kinderen vaak uren zoet.
– Spelen in de zandbak is voor kinderen vaak een enorm leuke activiteit.
– Boek lezen, terwijl de kinderen spelen kan jij best een boek lezen en/of een kop thee drinken.
– Afval opzoeken en opruimen.
– Kamperen (kan ook in de achtertuin).
– Voetballen op het voetbalveldje.
– Wandelen na het eten, werkt vaak ook rustgevend voor het slapen.
– Pokemon vangen,
– Samen de tuin onderhouden, eventueel groentetuin.
– Speurtocht maken.
– Zoekkaart gebruiken, op Pinterest kan je diverse zoekkaarten vinden.
– Broodjes pakken boven het vuur.
– Dieren voeren.
– Blotevoetenpad.
– Klimmen in een klimbos.
– Springen op de trampoline.
– Maisdoolhof
– Spelletjes doen, Mamaliefde schreef een blog met 101 buitenspelideeën.
– Watersportactiviteiten zoals kanoën en waterskien.
– Metaal zoeken met een metaaldetector.
– Bootje varen.
– Wandelroute volgen, d.m.v. een app of paaltjes.
– Kijkje nemen bij een boerenbedrijf (even van te voren bellen voor evt. rondleiding met uitleg).
Naar buiten met jonge kinderen.
Ook met kinderen die nog niet lopen kan je naar buiten. Een wandeling maken met je kind in de wandelwagen, drager of draagdoek of een rondje door de omgeving fietsen met de (bak)fiets.
Naar buiten met oudere kinderen.
Met oudere kinderen naar buiten is vaak wat lastiger door het schermpjesgebruik. Maar m.b.v. geocaching, pokemon, metaal (en geld) zoeken met een metaaldetector, waterskiën, en wellicht een klimbosavontuur krijg je ook de oudere kids hopelijk meer naar buiten. Of vraag zelf wat ze graag buiten zouden willen doen.
1000 uur naar buiten in 2020.
In de Facebookgroep 1000 uur naar buiten zijn er diverse ouders die elkaar inspireren én motiveren om naar buiten te gaan. Zoek je nog wat (meer) inspiratie en/of motivatie, dan is deze groep zeker een aanrader op te volgen.
Het komend jaar wil ik proberen dat er voor elke provincie een lijst op mijn website is met gratis uitjes (die is er al), uitjes die je binnen kan doen (daar ben ik al mee gestart), maar ook met alle uitjes die je buiten kan doen. Oftewel een compleet overzicht, per provincie, van alle uitjes in Nederland.
Deel gerust mijn website, Facebookpagina en/of Instagramaccount met anderen, zodat ik nog meer mensen kan informeren en inspireren.