Uitjes die je buitenshuis kan doen met 1,5 meter afstand.

Uitjes die je buitenshuis kan doen met 1,5 meter afstand.

april 17, 2020 0 Door Uitjes in Nederland

Het is enorm wennen, geen uitjes meer mogen doen door de Corona én verplicht meer thuis. Gelukkig mogen we door de intelligente lockdown de deur nog wel uit, maar moeten we wel 1,5 meter afstand nemen van andere mensen. Dit is best lastig, maar niet onmogelijk. In deze blog tips met uitjes die je nog wel kan/mag doen en tips met uitjes die je online kan bekijken en er op die manier toch nog een beetje kan zijn. 

We mogen gelukkig de deur nog uit, mits we wel 1,5 meter afstand houden van de mensen waarbij we niet in huis wonen, m.u.v. samengestelde gezinnen. We mogen niet met anderen waarmee we mee samen wonen in één auto zitten. We mogen niet gezamenlijk winkelen, maar 1 per gezin. Pretparken, scholen, zwembaden, circussen, restaurants, winkels, kantoorgebouwen en zo zijn er nog meer dingen die gesloten zijn, waar we dus niet meer heen kunnen en waardoor we noodgedwongen meer op thuis zijn aangewezen. Best een hele omschakeling, vooral als je wel gewend bent er veel op uit te gaan. Maar na een dikke maand thuis zitten is het ook wel lekker om wel weer de deur uit te gaan en wordt het verplicht thuis zijn steeds lastiger. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je nog wel/niet doet en hoe je dat doet. Zo hebben wij hier de regel de auto wordt alleen gebruikt voor werk of boodschappen doen. Boodschappen doen we alleen, wanneer een van ons bij de kinderen is of de kinderen bij de andere ouder is. We spelen niet in de speeltuin, want we weten niet wie er daarvoor in de speeltuin heeft gespeeld. We gaan dus niet meer met de auto naar het bos/strand voor een lekkere wandeling, maar we gaan nog wel de deur uit. Volg je gevoel, houd je aan de maatregelingen en hou vol!

In deze blog heb ik een aantal tips voor jullie beschreven met activiteiten die je nog wel kan doen. Maar voelt dat voor jou niet goed, blijf dan thuis. Op mijn andere website jeanetblogt.nl heb ik een blog met 100 tips die je thuis kan doen. En de blog met tips voor thuis die ik eerder schreef is nog steeds terug te lezen.

1. Maak een wandeling.
Maak een wandeling en ga eens een straat/wijk in waar je anders nooit langs komt.
Tips voor een wandeling met een speeltuin en/of diverse hindernissen lees je in de blog: Leuke (gratis) wandelingen met kinderen. 

2. Stap op de fiets.
Pak de fiets en ga een stuk fietsen, geniet van de prachtige natuur en fiets langs wegen/paden waar je anders niet langs komt. Je kan een fietsroute bij jou in de buurt volgen, een fietsknooproute volgen of zelf op ontdekking gaan.

3. Tulpen plukken in de pluktuin.
In Nederland zijn diverse pluktuinen, niet allemaal zijn ze geopend maar een aantal ook wel. Er zijn speciale tulpenpluktuinen, maar er zijn ook pluktuinen met fruit en andere bloemen. Zoek via Google of Facebook naar een Pluktuin bij jou in de buurt. De pluktuinen die ik weet zijn PlukGeluk in Grijpskerk en de tulpenpluktuin in Beilen.

4. Rij een DBO.
DBO oftewel Dom Blokje Om. Stap met elkaar in de auto (!dit mag alleen met gezinsleden die in 1 huis wonen!) en tour een rondje in de omgeving. Rij langs wegen waar je anders niet komt, bekijk de dieren in de wei, de boten in de vaart, de treinen bij het station. Doe eventueel een Autobingo.

5. Ga op berenjacht.
De berenjacht is in het begin van de intelligente lockdown in het leven geroepen en nog steeds staan er diverse beren voor de ramen. Je kan beren tellen, maar ook bij elke beer weer een oefening doen volgens de nieuwe berenkaart.

6. Speel spoorzoekertje.
Spoorzoekertje wordt al jarenlang gedaan. Waarschijnlijk ken je dit nog wel van “vroeger” tijdens kinderfeestjes. Je verdeeld het gezin in 2 groepjes, de een maakt een spoort met pijlen. De ander gaat daarna de pijlen volgen. Je kan eventueel onderweg ook nog opdrachten opschrijven zoals 10x springen, doe een dansje etc..

7. Maak een fotospeurtocht.
Maak een wandeling en maak tijdens deze wandeling diverse foto’s. Print de foto’s uit en leg ze op volgorde van de wandeling neer of juist kriskras door elkaar. Daarna laat je de anderen de wandeling maken d.m.v. de foto’s.

8.  Voer de diertjes bij de dierenweide.
Ga naar de dierenweide bij je in de buurt en voer de diertjes brood of fruitschillen.

9. Rolschaatsen of skeeleren.
Pak de rolschaatsen/skeelers en ga erop uit.

10. Kikkers vangen.
Ga naar een vijver bij jou in de buurt en ga op zoek naar kikkers, salamanders en andere diertjes in de vijver. Vang ze eerst in een emmer met water en laat ze daarna natuurlijk weer vrij.

11. Picknicken.
Ga picknicken in het bos, langs de waterkant of in het park. Eventueel zou je af kunnen spreken met vrienden/familie, maar bewaar wel de 1,5 meter afstand met anderen!

12. Fotoshoot.
Diverse fotografen maken nog wel foto’s, aangezien hier de 1,5 meter afstand wel gewaarborgd kan blijven.
Geen fotograaf kunnen vinden of geen geld daarvoor? Hou dan met elkaar een fotoshoot, zoek een mooie plek op in de buurt en maak samen mooie foto’s.

13. Ga naar het bos.
Steeds meer gebieden met smalle paden worden gesloten. En ook op de te drukke plekken worden waarschuwingen en boetes uitgedeeld. Ga dus naar een gebied waar veel ruimte is, waar je gemakkelijk de 1,5 meter afstand kan houden en waarbij het niet heel druk is. Is de parkeerplek vol, rijd/fiets/wandel dan verder!

14. Speel in een speeltuin.
Er zijn ook diverse leuke gratis speelplekken. Deze kan je terug vinden in de lijst met gratis uitjes, maar lang niet alles staat hierin. Ga op ontdekking en ontdek de leuke plekjes dicht bij huis. Er is vaak meer moois dan je weet.

15. Parels in het Westerkwartier.
Parels in het Westerkwartier is een app, waarbij je diverse fiets, wandel- en kinderroutes in het Westerkwartier kan doen.

16. Ga wadlopen.
Ga wadlopen, ontdek de diertjes op het wad en hoe het is te lopen op het wad. Wij deden dit vorig jaar bij Moddergat.

17. Bekijk de zonsopkomst of zonsondergang.
Aan het begin én aan het einde van een heerlijke zonnige dag is de zonsopkomst en zonsondergang vaak prachtig om te zien. Zoek een plek op waar je de zon prachtig onder zien kan gaan. En geniet van dit prachtige kado van de natuur.

18. Maak een bloemetjesketting.
Pluk madeliefjes of paardenbloemen en maak er een bloemenketting van.

19. Maak een natuurkunstwerk.
Zoek takjes, schelpen, blaadjes, bloemen etc. op tijdens een wandeling en maak er daarna thuis een kunstwerk van.

20. Geocaching.
Geaocaching is via gps op zoek gaan naar een “schat”. Meer over geocaching lees je op de website geocaching.nl
en in de Facebookgroep geocaching en geochacen met kinderen.

Haal de uitjes naar huis.
Op uitje gaan is nu wat lastiger, maar veel uitjes hebben nu de mogelijkheid om het uitje naar huis te halen.

1. Van Gogh Museum
Van Gogh Museum heeft diverse activiteiten voor thuis. Zo zijn er  kleurplaten, luisterboeken, schoollessen, verhalen over Vicents leven en Werk, Odcast, Ontrafel van Gogh app, bekijk het museum van binnen of doe een van de andere activiteiten.

2. Thuismuseum Nemo
Nemo heeft diverse weetjes, proefjes om zelf te doen en testjes voor jezelf op de website staan om thuis te kunnen doen.

3. Aquaschool
Aqua Zoo Leeuwarden leert je tijdens de Aquaschool meer over de dieren die bij de dierentuin Aqua Zoo verblijven.

4. Safaripark Beekse bergen.
Safaripark Beekse Bergen gaat samen met jou op safari.  Normaal kan je dat doen bij hun, maar ze nemen je nu met hun filmcamera mee.

5. In de achtbaan bij de Efteling.
De Efteling heeft diverse filmpjes gemaakt, waarbij het lijkt alsof je in de achtbaan zit.

6. Cirque du Soleil.
Bekijk de circusshow van Cirque du Soleil.

7. Cliniclowns.
Normaal komen de cliniclowns alleen bij je op bezoek als je ziek bent. Maar tijdens deze bijzondere periode, waarbij je je vriendjes en vriendinnetjes moet missen, komen de cliniclowns ook bij jou “thuis”.

8. Anne Frank huis.
Leer over de verhalen van Anne Frank tijdens het bekijken van haar videodagboek.

9. Zeehondencentrum Pieterburen.
Bekijk de zeehonden in hun laatste fase bij het ziekenhuis voor Zeehonden in Pieterburen.

10. Theater Pannekoek.
Theater Pannenkoek heeft online een voorstelling Vroeg uit de Veren show. Inmiddels staan er 2 te bekijken, maar waarschijnlijk volgen er nog meer.